• Zapraszamy na studia! Dowiedz się więcej! Aplikuj!
  • Studiuj w wyjątkowym mieście Toruniu, studiuj na UMK, studiuj w naszej Katedrze!
  • Zobacz co robią studenci KEiAK UMK! Zobacz jak możesz rozwijać swoje zainteresowania!
  • Zobacz jak różnorodna jest nasza aktywność, jak długą i interesującą mamy historię.
  • Zobacz kto prowadzi zajęcia na studiach w KEiAK UMK.
  • Zobacz co czeka Cię po studiach, zobacz co robią nasi absolwenci.
  • Zobacz nasze zdjęcia, wybierz się z nami w antropologiczną podróż.
  • 18th Conference of the International Association for Ladakh Studies (IALS) Bedlewo.
  • Zapraszamy na studia! Dowiedz się więcej! Aplikuj!

W mennonickiej chacie. Jedzenie, religia i tożsamość

Kategoria: Konferencje Opublikowano: wtorek, 02, czerwiec 2015

 

Katedra Etnologii i Antropologii Kulturowej UMK, Instytut Historii i Archiwistyki UMK
oraz Zespół Parków Krajobrazowych Chełmińskiego i Nadwiślańskiego
mają zaszczyt zaprosić na konferencję naukową

W mennonickiej chacie. Jedzenie, religia i tożsamość


Konferencja odbędzie się  13 czerwca 2015 r. podczas „Weekendu z mennonitami” (13-14 czerwca 2015 r.), w zabytkowej chacie podcieniowej z końca XVIII wieku w Chrystkowie (ośrodek dydaktyczno-muzealny ZPCHiN).

Podczas organizowanego corocznie „Weekendu z mennonitami”, poświęconego kulturze i historii dawnych osadników olęderskich na terenie Dolnej Wisły, odbywają się spotkania, seminaria i konkursy dotyczące dziedzictwa związanego z działalnością olędrów. Współpraca między Zespołem Parków Krajobrazowych Chełmińskiego i Nadwiślańskiego, oraz Instytutem Historii i Archiwistyki UMK w Toruniu w naturalny sposób przyczynia się do łączenia tematyki przyrodniczej, historycznej i kulturowej. Formą syntezy wspólnych zainteresowań są działania z zakresu historii wyżywienia, tradycji kulinarnej i przywracania pamięci dotyczącej tych zagadnień. W tym roku do współpracy przyłączyła się także Katedra Etnologii i Antropologii Kulturowej UMK.

Mimo dotychczasowego braku systematycznych badań nad wyżywieniem olędrów chcielibyśmy rozpocząć poświęcone tej tematyce spotkania. Stąd pomysł wprowadzającego seminarium na temat związków między kuchnią, religią i tożsamością, ze szczególnym uwzględnieniem olędrów i ich tradycji kulinarnych.

Program konferencji


14.00 Prof. Jarosław Dumanowski, Protestantyzm, Niderlandy i handel. U źródeł tożsamości żywieniowej olędrów
14.20 Marta Sikorska, Kuchnia olędrów? Holenderska książka kucharska z XVII wiek
14.40 dr Michał Targowski, Produkty żywnościowe w gospodarstwach olędrów w Dolinie Dolnej Wisły w XVI-XVIII w.
15.00 Dyskusja

15.20 Wojciech Marchlewski, Pożywienie jako determinant tożsamości. Kuchnia mennonitow przykład zapożyczeń i wtrętów
15.40 dr Aleksandra Kleśta-Nawrocka, Przywracanie dawnych smaków w mennonickiej chacie. O potrzebie kreowania kulinarnej tożsamości i związkach z olęderską spuścizną.
16.00 Danuta Derkowska, Przy olęderskiej zagrodzie. Projekt kompozycji zieleni w układzie wsi i poszczególnych zagród  na terenie OPE w Wielkiej Nieszawce
16.20 Dyskusja

weekend-z-mennonitami-plakat (JPG)

Katedra Etnologii i Antropologii Kulturowej UMK, ul. Władysława Bojarskiego 1, 87-100 Toruń, e-mail: etnowww@umk.pl. Opiekun serwisu: Rafał Kleśta-Nawrocki.